Què fan les nostres empreses?

La FOESA just acaba de presentar el seu estudi de “Evaluación de las actividades de investigación y desarrollo tecnológico en acuicultura en el periodo 1998-2010”, un document simes no que ens ajuda a entendre molt del que és l’aqüicultura a Espanya en una mica mes d’un decenni.

Vaig directament al gra, el 82% de les empreses que han participat en l’enquesta diuen que fan activitats de R+D+I, pot ser el 100% no ho diuen per que tot i que ho fan ho desconeixen i no son conscients, estic ben segur. Però el que m’ha cridat especialment l’atenció és que nomes un 20% diuen fer-ho en col·laboració amb altres empreses, que diu molt poc de la percepció que unes empreses deuen tenir de les altres, no entro en consideracions del perquè d’aquesta particularitat, tot i que la principal motivació per fer recerca és la millora de la productivitat (30%) seguit d’altres actuacions com millora de tècniques de cultiu, alimentació, extensió de la gama de productes, mètodes terapèutics i genètica. Ha de ser molt difícil fer tot això tot sol amb un teixit empresarial que consta de 3.400 empreses (71% de cultiu de mol·lusc bivalves) gairebé totes petites i mitjanes. Realment em llevo el barret.

Crec que en aquestos moments actuals de dificultat, on el capital no deixa un euro, però on les necessitats d’avançar i ser competitius és tant o mes important que ho ha estat mai, més que mai, cal col·laborar, cal buscar la manera d’afrontar conjuntament problemes que en molts casos son el mateixos, s’ha de fer fora la por de la competència i apostar pel guany conjunt, aprofitant les capacitats i sobre tot el coneixement, extraordinari però parcial, que existeix al si de moltes empreses, obrint-se i oferint per recollir més i mes barat, si, perquè tant important es poder generar coneixement com fer-ho contínuament i fer-ho de manera econòmicament viable.

El mateix informe diu que som 500 els científics que ens dediquem a l’aqüicultura a Espanya i que les empreses tenen 158 tècnics/científics treballant, un potencial extraordinari. Perquè no ens posem a col·laborar, molt mes encara, plegats?