La cooperació pública – privada (i de les persones)

Aquest cap de setmana, a les Jornades d’Economia del Montsià, s’ha parlat d’il·lusió, de ganes de fer coses plegats, d’èxit empresarial, de confiança, d’experiències que far pujar l’estima de la gent emprenedora, de com fer que l’activitat local impulsi l’activitat econòmica territorial i de la desinstitutzionalització de lo global.

S’ha parlat i molt, magnífic exemple donat per les dones que conformen l’ADEDE, d’innovació i de cooperació, de com fer coses petites i grans, però totes importants des del territori i com no s’ha de tenir por a enllestir idees guanyadores, del que costa fer-les efectives, de la por de fer-les i de l’alegria que dóna el veure-les realitzades.

S’ha parlat i molt, del que costa posar en marxa iniciatives que neixen de les potencialitats que té el territori, de l’ importància de donar valor a aquests fets diferencials, de no esperar a que ens diguin què hem de fer, si no de fer-ho.

I s’ha parlat i molt, de persones, del valor que tenen les persones, de la inevitabilitat de perdre gent talentosa que fuig a conseqüència d’una situació crítica que ens arrossega però que no ha de ser la causa a la que ens aferrem assumint l’inevitable. Mateo Hernando, un home que sap del que parla, és Subdirector General de Polítiques Actives d’Ocupació, ens ha dit que l’últim que podem permetre, que la mort dels territoris comencen, quant deixem que decideixin per nosaltres i sobre tot quant comencem a perdre el nostre potencial formador de les generacions futures, quan l’educació se’n va d’un territori se’n va el creixement, se’n va el talent, se’n va molt de que som. S’ha evitar com sigui perdre aquestes potencialitats per que l’entorn local torna a desenvolupar un paper essencial, primordial en el desenvolupament d’oportunitats i cal que així sigui.

Aquestes jornades es troben dintre del Projecte Montsià Actiu, i hem de felicitar-los per que l’iniciativa ha estat afortunada, ben organitzada i atractiva. Des d’AqüiCAT en posem a la seva disposició per fer possible que la contribució d’uns dels fets diferencials del nostre territori, l’aqüicultura, que aporta valor econòmic, referència investigadora, educació i un gran valor social es tingui en compte en les seus objectius i formi part de les seves línies estratègiques.